Bodrum'da 1 hafta süreyle gerçekleştirilen Adalet Ateşi Nöbeti kapsamında Bodrum Kadın Dayanışma Derneği tarafından okunan açıklama (19.12.2023)

 

Neden adalete ihtiyacımız var?

Bu soru ve sorunun hangi şekilde cevap bulduğu bugün burada olmamızın esas nedenini oluşturuyor.

İnsanlık tarihi, seçkinlerin imtiyazına ve ayrıcalıklarına dayanan sistemlerden oluşmaktadır.

Bu dayatılan hayatı reddederek eşitlik ilkesine dayanan ve suçun kim tarafından işlediğine bakılmaksızın yargılamayı odağına alan bir adalet sisteminin inşası uzun soluklu bir mücadele ile elde edildi.

Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan 1789 Fransız Devrimi tüm yurttaşlara eşitlik, özgürlük ve kardeşlik vaat etmişti. Ancak kadınlar söz konusu "tüm yurttaşlar" arasında yer almadıklarını fark ederek, tam da buna karşı mücadelelerine devam etmişti. Bu nedenle sadece seçkinlerin hukukuna itiraz etmekle sınırlı değil, aynı zamanda kadınları yurttaş olarak görmeyenlere karşı da direnilmek zorundalardı. Ve öyle de oldu. Bu mücadele Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirisi’nin kaleme alınmasına dönüştü.

Fransız ihtilalinden de çok önce, 16. yüzyılda mücadele etmeye başlayan kadınların sadece sınıfsal eşitsizlik değil, cinsiyetler arası eşitlik mücadelesine tarihin her döneminde durmaksızın devam ettiler. Tıpkı bugün olduğu gibi.

Adalet, iktidar ve o iktidarın politikalarına uygun karar alma ritüeli değildir.

Adalet yeni seçkinler oluşturup, eşitsizlik ilkesini meşrulaştırmak hiç değildir.

Anayasa'nın eşitlik ilkesi, aynı zamanda adaletin kim ve hangi cins olduğuna bakmaksızın uygulanması demektir. Kadın olarak var olmak, yaşarken zarar görmemek, talip olunan hiçbir konumda var olma konusunda engellenmemek, hayatın her alanında var olma hakkını anayasa metinleri haline dönüştürmek uzun soluklu mücadeleler ile gerçekleştirdik.

Bugün Yargıtay Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararını onaylamayıp, hatta lehte oy kullanan üyeler hakkında suç duyurusunda bulunulması süreci bir yanıyla adalete erişim hakkımızın yok edilmesini ve eşit yurttaş olarak yaşama ve var olma hakkımızın yok edilmesini beraberinde getiriyor.

Adalet biat etmek değildir,

Adalet susmak değildir,

Adalet görmemek, bilmemek ve olanlara sessiz kalmak değildir,

Adalet dayatmak, itaat etmeye zorlamak hiç değildir.

Adalete erişmek ancak ve ancak durdurulamayan ve asla yok edilemeyecek bir mücadele ile mümkündür.

Ve bu mücadele evden, sokaklara, sokaklardan caddelere, meydanlardan alanlara Anayasa metinlerine dönüştü.

Dolayısıyla ne mi yapacağız? En iyi bildiğimiz politikayı ve mücadeleyi sürdüreceğiz.

Susmayacağız, korkmayacağız ve asla ve asla itaat etmeyeceğiz!

Yaşasın Feminist Mücadelemiz!

19.12.2023 - Bodrum Kadın Dayanışma Derneği

Yorumlar