İstanbul Sözleşmesi'nden, haklarımızdan ve kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz!

 


İstanbul Sözleşmesi, yani Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin  Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi 1 temmuz 2023, tek adamın emriyle çekilinmesinin 2. Yıl dönümü. 

İstanbul Sözleşmesinden Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak çekilmemizin gerekçesi, bu sözleşmenin “aile düzeni”mizi tehdit etmesiydi. Görüyoruz ki, aynı devlet kadın cinayetlerini, kadına yönelik erkek şiddeti eylemlerini hala etkin bir şekilde önlemedi, var olan erkek şiddeti eylemlerini etkin bir şekilde soruşturmadı ve kovuşturmadı, dolayısıyla erkek şiddeti faillerini cezasızlıkla ödüllendirdi ve bütüncül politikalar geliştirmedi. Aksine, kadın katilleri işbu sözleşmeden çekilme kararı için mahkeme salonlarında teşekkür tiradlarında bulundu, etkin cezasızlık politikasıyla neredeyse tüm davalarda faillerin beraat ettiğini gözlemliyoruz. 

Tüm bunlar yetmiyormuş gibi yeni seçilmiş olan parlamentoda, "erken yaşta evlilik yapma" sonucu ceza evinde bulunan erkeklere, yani çocuklara karşı cinsel saldırı suçu sonucu evlenenlere af konusu gündeme getirilirken, çocukların erken yaşta "evlendirilmesini" meşrulaştırma, nafaka hakkının kısıtlanması, ve İstanbul Sözleşmesi'nin bir kazanımı olan 6284 sayılı  Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair yasanın kaldırılması, sürekli yeniden gündeme getirilmekte. 

Görüyoruz ki, mevcut iktidarın bu söylemlerine karşı, muhalefetin de gündemi kadınlar ve çocuklar asla değil. 

Tam da bu nedenle, haklarımıza ve kazanımlarımıza tarih boyunca olduğu gibi, biz kadınlar mücadele ederek sahip çıkmayı sürdüreceğiz. 

İstanbul Sözleşmesini biz imzalattık, 6284 sayılı yasayı mücadelemizle bizler kazandık. 

Çocukları tarikat şeyhlerine emanet eden, 15 yaşında bir çocuğun evlenmesinde bir beis görmeyen, kadınlara her gün şiddet gördükleri evlerde yaşamalarını reva gören “aile yapınızı” tanımıyoruz.

Gerek 6284 sayılı yasadan gerekse İstanbul Sözleşmesi'nden ve birbirimizden vazgeçmiyoruz!

Yorumlar