Bodrum Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Serkan A.'nın yargılandığı davanın ilk duruşmasında ne oldu?

 


Bodrum Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Serkan A.'nın yargılandığı davanın ilk duruşmasında ne oldu? 

Nisan 2022 ayında, Bodrum Belediyesi Özel Kalem Müdürü görevindeyken yine Bodrum Belediyesinde görevli kadın personele karşı uyguladığı şiddet eylemleri nedeniyle Bodrum 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Serkan A., 08.06.2023 tarihinde yapılan ilk duruşmaya herhangi bir mazeret dahi sunmadan, katılmadı.

Sanığın eylemleri dikkate alındığında, davanın Asliye Ceza Mahkemesi’nde değil, suçun niteliği gereği ve sanığın memur olması, özellikle de suça maruz kalan personelin amiri olması nedeniyle, amirliğinin vermiş olduğu iktidar gücüyle uyguladığı şiddet vasfı, Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını gerektirmektedir.

Suçun niteliğini basit yaralama ve hakaret suçuna indirgemek, şiddet öyküsünün soruşturma kapsamından itibaren gerekli ciddiyetle değerlendirilmediğinin göstergesidir.

Görülen davanın duruşmasında, sanığın avukatları, duruşmaya gelmeyi dahi gerek görmeyen sanığın davasını kişiselleştirmiş, “savunmayı” suçtan zarar görene saldıran nitelikte beyanlar ile yapmayı uygun bulmuşlardır.

Öyle ki, mahkeme huzurunda "DİLERSENİZ CÜBBEMİ ÇIKARTAYIM, MÜVEKKİLİM İÇİN TANIKLIK YAPAYIM, O BÖYLE BİR SUÇ İŞLEMEZ!” demek aslında kendisine kefilim demektir.

Bu şekilde sanık lehine tanıklık yapmayı öneren avukat, savunmadan vazgeçip, sanık ile alenen dayanıştığını, eylemlerini makul ve meşru gördüğünü ilan etmektedir.

Sanık avukatı şahsi olarak müvekkiline referans olarak, patriarkal dayanışma içerisinde olduğunu göstermektir.

Kadına yönelik erkek şiddetini konu alan davalarda var olan yasaların etkin uygulanmamasının yanı sıra sıklıkla rastladığımız kadın suçlayıcılığı ve kadınları itibarsızlaştırma yöntemine ek olarak bu davada, ALENİ BİR PATRİARKAL (ERKEK) DAYANIŞMA SERGİLENMİŞTİR.

Oysa yargılamaya esas alınan sadece sanığın olay gününe ilişkin eylemleridir.

Dolayısıyla sanığın avukatlarının yargılamanın odağını bilinçli bir şekilde kaçırıp, sanığın aklanmasına veya eylemlerinin meşru gösterilmesiyle cezalandırmaktan kurtarmaya çalışmaktadırlar.

Bizler, duruşma salonlarında sergilenen erkek dayanışmasına karşı var olan yasaların ETKİN uygulanması için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

Yargı sistemi içerisinde, şikayetçi olan kadınların maruz bırakıldıkları suçun ağırlığının yanı sıra, yargı mekanizmaları karşısında mücadele vermek zorunda oldukları her bir aşamanın ağırlığını, şikâyetten vazgeçirilmenin yanı sıra yıldırma politikalarına rağmen direnme gücünün yanında yer alıyoruz ve yer almaya da devam edeceğiz.

Hiçbir erkek referansının, hiçbir erkeğin şiddetini aklamasına yol açamayacağı ve meşru kılamayacağı gibi, bu yöntemler ile hiçbir kadını mücadelesinden de vazgeçiremeyecektir.

Mücadelemiz ve dayanışmamız kadınların itirazlarının yanında yer almaya devam edecektir.

Bir sonraki duruşma 5 Ekim 2023 tarihinde Bodrum 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecektir. Davanın takipçisi olmaya ve suça maruz bırakılan kadın ile dayanışmaya devam edeceğiz.

#YaşasınFeministMücadelemiz!

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği 10.06.2023

 


Yorumlar