GÜNCELLEME:DURUŞMA ÇAĞRISI: 21.12.2022 tarihinde saat 9:00'da Bodrum Ağır Ceza Mahkemesindeyiz!






Bodrum’da 6 Eylül 2021 tarihinde toplu tecavüz eylemi nedeniyle Fevzi Deniz I. ve Ersin Ü.'in yargılandığı davanın üçüncü duruşması 21.12.2022 tarihinde saat 9:00'da Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşecek. Yargılama, erkeklerin kadınlara yönelik işlediği suçlarda, suç eylemine odaklı değil, kadınların olayda neleri yapmadıkları üzerine yoğunlaşması nedeniyle, kadınların adalete erişim hakkı büyük ölçüde ihlal ediliyor.

Toplu işlenmiş tecavüz suçuna rağmen, faillerin tutuklanmaması da tam bahse konu adalete erişim hakkının ihlal edildiğinin göstergelerindendir. Faillerin kendilerini savunma yöntemleri arasında mahkeme salonlarında tanık olduğumuz “her ne olduysa kadınların rızasıyla oldu”- savunusu ise yargıçlar açısından daha olağan ve makul karşılanıyor. Yargılananlar suç eylemini gerçekleştirenler değil, adeta suça maruz kalan kadınlar!

Öyle ki, ilk etapta tutuklanan Fevzi D. I. ve Ersin Ü. ‘nün soruşturmanın ilerleyen sürecinde serbest bırakılmaları, ancak yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbir kararı ile “kontrol altında tutulmaları”, bu davanın suça yönelik ve tecavüze maruz bırakılan kadını “önemseyen” bir yerden yapılmadığının ve gene cinsiyetçi bir şekilde yürütüldüğünü göstermiştir.

Faillerin kendilerine karşı suç duyurusunda bulunan kadını itibarsızlaştırmak için, sosyal çevrelerini kullanmaları, hayatlarına “hiç bir şey olmamış gibi” devam edebilmeleri, yine yargının yetersizliğinin bir sonucudur. Cinsel saldırı sonrası failler, kadının suçu ihbar etmeyeceğini düşünecek kadar pervasız ve "yaşandı - bitti"-yaklaşımıyla hayatlarına devam etmekteler.

Her iki sanık suç eylemlerini gerçekleştirdiklerini beyan etmelerine rağmen, mahkeme kadının rızasının olup olmadığı noktasında yargılamanın yapılmasına sıcak bakabiliyor. Sanıklar savunmalarında o kadar ileri gidebiliyorlar ki, kendilerine karşı ticari faaliyetlerini engellemek için kurgulanmış bir komplo olduğunu bile iddia edebilmektedirler. Biliyoruz ki, tecavüz ortamını hazırlayanlar ve kurgulayanlar, bu yargılamada da kendilerini savunacak komplo teorilerini de birlikte mahkeme salonlarına taşıyabilirler, ki gördüğümüz üzere tam da bu oldu.

Sanıkların atladığı şey ise, suça maruz bırakılan kadının başlattığı mücadeleyi destekleyen kadınların olduğu bilgisi.

"Savunma" adı altında yapılan ve tecavüze uğrayan kadına yönelik aşağılama, itibarsızlaştırma, karalama yöntemlerine karşı, mahkemelerin de kadın karşıtı cinsiyetçi bakış açısı ile yargılamanın yapılmaması için, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği olarak toplu tecavüz davasında ve bu mücadeleyi başlatan kadının yanında TARAFIZ!

Takip ettiğimiz bu davaya tüm Kadınları dayanışmaya çağırıyoruz!

#YaşasınFeministMücadelemiz

#TopluTecavüzDavasınaKarşıSessizKalmayacağız

#ErkekŞiddetineKarşı #YaşasınKadınMücadelesi


Yorumlar