Bodrum kadınlarının tarihi kazanımı: Bodrum Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nün kurulması Belediye meclisinde oylama sonucu kabul edildi!




Bodrum kadınlarının tarihi kazanımı

6 Aralık 2022 tarihinde Bodrum Belediyesi Aralık meclis toplantısında Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nün kurulması, oylama sonucu kabul edildi. Vurgulanması zorunlu olan şu ki;

Türkiye'de 

her gün en az 3 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 

kadınların yasal haklarına yönelik hem ulusal, hem de uluslararası sözleşmelerden çekilme kararı peşi sıra
        gelen,

var olan yasaları uygulamama ya da mümkün olduğunca tümden kaldırılmaya çalışıldığı, 

istihdam alanlarından kadınların yavaş yavaş uzaklaştırılarak ev içinde yaşaması planlarının yapıldığı, 

sonsuz bir kadın karşıtlığının ve düşmanlığının yükseldiği ve bununla beraber, 

kadın danışma merkezleri ve sığınakların kapatıldığı bir dönemde, 

Bodrum Belediyesi'nde kurulma kararı alınan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü,  kadınların verdiği mücadelenin sonuçlarından biridir.

Neden kadınların mücadelesi olarak tanımladığımızı ise resmi tarihlerde yer almayan ve mümkün ise yok edilmek istenen kadın tarihimizde bulunabilir. 

1789’da "İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nde yurttaş olarak tanımlanmamış olmamıza yönelik başlatılan mücadele, dönemin feministleri tarafından yıl 1791’de "Kadının ve Kadın Yurttaşın Hakları Bildirgesi’nin yazılmasına ve o tarihten itibaren eşit cins olma hakkı için, adım adım önündeki engelleri kaldırma mücadelesiyle dolu bir  tarihtir. 

Kazanım diye ifade ettiğimiz 

oy hakkından, 

boşanma hakkına, 

velayet hakkından,

çalışma hakkına, 

eşit ücret hakkından, 

kürtaj hakkına, 

erkek şiddetine karşı başlatılan dayağa karşı dayanışma yürüyüşünden, 

bedenlerimizin dokunulmazlığına kadar daha pek çok örneğini verebileceğimiz mücadele sayesinde elde ettiğimiz tüm hak ve yasalar bu mücadelenin sayesindedir.

Dolayısıyla Bodrum Belediyesi tarihinde, uzun yıllara dayanan kadınları oylarını talep etme dışında pekte görmek istemeyen bir siyasi yaklaşımın siyasi kalıpları kırılabilmiştir.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği 2010 yılında Fethiye Tecavüz Davası’nda bir araya gelen kadınlarla oluştu. 

Dernek, “hayatın her alanında kadın politikaları üretmek yaygınlaştırmak, geliştirmek ve çoğullaştırmak, kadınların haklarının fiilen gerçekleşmesi, geliştirilmesi, araştırılması ve değerlendirilmesi, kadınların hak ihlallerinden korunması ve önlenmesi, ayrımcılığın tespiti ve önlenmesi, ihlal ve ayrımcılık gerçekleştiğinde ve gerekli diğer hallerde destek ve dayanışmada bulunmak için her türlü faaliyeti gerçekleştirmek amacı ile” kurulmuştur.

Bu anlamıyla, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, kadınlar açısından evet inanmakta zorlanacaklar olabilir, AMA TARİHİ BİR KAZANIMDIR. Her ne kadar ba(ğ)zı erkeklerin yada siyasilerin bunu anlamaktaki zorlanmaları bizler için yeni bir durum değil ise de, konu kadınlar olunca gösterilen tavır ve düşünceler, gereksiz, önemsiz cümleleriyle gündemleştirilip, değersizleştirmeye varan beyanlar ve veya” hafif yollu espri” konusu yaparak değerlendirmelere ya da bildik klasik tanımın ötesine gidemeyen, ucu bucağı olmayan analizlere dönüşebilir. 

Gelgelelim bu beyanları ifade edenlerin tümünün bir ortak yanı var: Hepsinin atladıkları ya da görmezden geldikleri bir nokta şu ki; Kadınların YÜZYILLARA dayanan, direnmeyi ve mücadele etme tarihleri. Ve bugün bu mücadele her yerde ve her alanda devam ediyor. Asla vazgeçemeyen bu kadınları bilmiyor ve tanımıyorlar. 

16.12.2022 - Bodrum Kadın Dayanışma Derneği

#Yaşasın feminist mücadelemiz

#Yaşasın kadın dayanışması

Yorumlar