1.11.2022 tarihli Bodrum 1. Asliye Ceza Mahkemesi Duruşmasının değerlendirilmesi #CinselŞiddetAklanamaz



#CinselŞiddetAklanamaz

01.11.2022 tarihinde Bodrum Belediyesi’nde Veteriner İşleri Müdür Vekili olarak görevli olan Serkan K.nun yargılandığı davanın ilk duruşması gerçekleşti.

Bodrum 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada, sanık Serkan K. lehine ifade veren ve kendisi hakkında “ne kadar iyi bir insan olduğuna dair fikirlerini beyan eden” bir kısım Belediye personeli tanık olarak duruşmada yer aldılar.

Bir kısım Belediye personeli ise duruşmada sanığa destek vermenin, belediyedeki işlerini yapmaktan daha önemli olduğuna karar vermiş olmalı ki, işyerlerinden “izin alıp” sanık Serkan K.' ya destek için duruşmada hazır bulundular. Üstelik, bu personel adliyeye Bodrum Belediyesinin araçlarını kullanarak geldiler.

Burada sorulması gereken en temel soru, Bodrum Belediyesi’nin yargılanan Veteriner Müdür Vekili sanık Serkan K.'nın yargılamasında, Belediye personeli taraf olarak mı hazır bulunmuşlardır? Belediye personelinin izinli sayılarak Bodrum Belediyesi'nin resmi araçları ile getirilmesi nasıl açıklanabilir?

İki kadın personelin yaşadıkları cinsel taciz sonrası Bodrum Belediyesi tarafından Veterinerlik Müdürlüğünden açığa alınarak görev yeri değiştirilen sanık Serkan K. için savcılık tarafından yapılan soruşturma sonrası başlayan yargılamayı, Belediye personelini ve Bodrum Belediyesi'nin olanaklarını kullanarak mahkemeye taşımak, olsa olsa şikayetçi kadınların direncini kırmaya yöneliktir, gövde gösterisine denk düşmektir.

Yargılanan sanık Serkan K. Bodrum Belediyesi'nin aynı zamanda güvenlik biriminden sorumlu olması nedeniyle, Turgutreis Barınağında görevli güvenlik personelinin duruşmayı izlemeye gelmesine neden olmuştur. Oysa bu personel davayı o kadar içselleştirmiş ki, duruşmada hakimin iki kez uyarmasına rağmen, duruşma düzenini bozması nedeniyle, mahkeme salonundan çıkartılmak zorunda kalınmıştır.

Bir kısım Belediye personelinin sanığı destekliyor olması "normal' gibi görünse de, bu personelin, Belediye'nin tahsis etmiş olduğu araçlar ile duruşmaya getirilmesi, Bodrum Belediyesi'nin açığa alınmış müdür vekilinin kendi altında çalışan kadın personeline yönelik neleri kendinde hak olarak görebildiğinin bir kanıtıdır.

İfadesi alınan tanıkların, olaylara ilişkin herhangi bir görgü tanıklığı olmayıp, Serkan K. hakkında olumlama yöntemi ile "tanıklık" yapmaları, bildiğimiz sanığı aklama yöntemlerindendir. Asıl amaç, suça maruz bırakılan kadınların yaşamış oldukları şiddeti, olaylar ile hiç ilgisi olmayan konu başlıkları vasıtasıyla, olmamış gibi göstermektir. Sanığın destekçi kitle olarak Bodrum Belediyesi'nin personelini duruşmaya getirmesi, şikayetçi olan kadınların karşılarına iş arkadaşlarını çıkararak, baskılamaya devam edeceğinin ve her türlü yöntemi kullanmaktan da çekinmeyeceğinin göstergesidir.

Sanık duruşmada ve daha önce birden fazla kez değiştirdiği ifadelerinde, tuzak ve komplo teorilerini destekleyecek mahiyette hiçbir delil sunamamıştır. Çünkü ortada komplo teorisi diye bir şey yoktur, gerçek ve net olan bir cinsel şiddet vardır ve bu yargılanmaktadır.

Unutulmamalıdır ki, kapalı kapılar ardında yaşananların tanığı olmaz, kapalı kapılar ardında yaşananlardan sonra, kadınların ancak ve ancak cesareti ve adalete erişim olanağı var ise, cinsel şiddet ortaya çıkabilmektedir.

Kadınların kendi beden bütünlüklerini ve dokunulmazlığı için iki personel kadının başlattığı sürecin tarafı olarak, sanık Serkan K. tüm Bodrum Belediyesi'nin kadrolarını mahkeme salonlarına getirmesi gerçeği değiştiremeyecektir. Kendisinin önemli mevkilerde bulunmuş olması, iki kadını küçümsemesi ve çeşit ithamlarda bulunması gerçeğin üstünü örtemeyecektir.

Zira, artık kadınlar sessiz kalıp yaşadıkları tacizleri kabul etmiyorlar…

Ve hala “taciz” yasa ile düzenlenmiş bir suç…

Ve kadınlar dayanışma ile birbirlerini güçlendirmeye devam ediyorlar…

#YaşasınFeministMücadelemiz

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği - 4.11.2022


*Bir sonraki duruşma 14.02.2023 tarihinde saat 9:55'te Bodrum 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde.*


Yorumlar