#DünyaKızÇocuklarıGünü

 #DünyaKızÇocuklarıGünü



   19 Aralık 2011 tarihinde Birleşmiş Milletler kız çocuklarının sosyal değişim aktörleri olarak tanınmasını, güçlenmesini ve haklarının hayata geçirilmesini sağlamak ve dünya çapında toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğu yapmak üzere 11 Ekim’i #DünyaKızÇocuklarıGünü ilan etmiştir. 

Türkiye İstatistik Kurumu (Devletin kurumu) verilerine göre 2019 yılında 16-17 yaş grubunda olan 17 bin 47 kız çocuğu evlendirilirken, 15-17 yaş arasında doğum yapan çocukların sayısının 9 bin 714 olduğu ortaya çıktı. 

Öte yandan 15 yaşın altında 142 kız çocuğu doğum yaptı; 15-17 yaş arasında doğum yapan çocukların sayısı ise 9 bin 714. 

Çocuk evliliği mağdurlarının %95’i kız çocuğu, cinsel istismara uğrayan çocukların %71’i kız çocuğu, dünya çapında cinsiyetinden dolayı öldürülen 130 milyon kız çocuğu var ve hala milyonlarca kız çocuğu sünnet ediliyor.

Dünyanın kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddeti, kadın cinsine uyguladığı ayrımcılıktan kaynaklıdır.  

Çocuk Hakları Sözleşmesi gereği 18 yaşın altındaki bireyler çocuktur. 

Gelgelelim kız çocuklarına yönelik hak ihlallerine baktığımızda, kız çocuklarının bedensel bütünlüklerine yönelik örf, adet, gelenek, kültür adı altında yetişkin erkekler için el konulmasına onay verici politikalar ısrarla yürütülerek, meşru kılmanın yöntemleri geliştirilmektedir. 

Bedenin dokunulmazlığı ihlal edilemez bir haktır. İster çocuk ister yetişkin olsun. Hiç bir kültür ya da değer yargısı bunun üstünde değildir. 

Yetişkin erkeklerin ve onların siyasi yapıcıları kız çocuklarının bedenine el koymanın önünü açamaz ve savunamaz. Bu ister sünnet olsun ister nikah adı altında çocuklara yönelik tecavüz olsun. 

Kız çocukları yetişkin erkeklerin cinsel tercihlerinin nesnesi ve siyasilerin iktidara gelmede pazarlık masasındaki koz olamaz. Bedenlerimizden ellerinizi, örflerinizi, adet ve kültürünüz ve politikalarınızı çekin!

#YaşasınFeministMücadelemiz! #YaşasınKadınDirenişi! 

11.10.2021 - Bodrum Kadın Dayanışma Derneği

Yorumlar