15 yaşıdnaki kız çocuğunu taciz ve ısrarla takip eden Yaşar Kısa'nın duruşması sonrası Basın Açıklamamız.

Bugün, yetişkin olma halini bir kız çocuğunu kaçırmak ve alıkoyma olarak kullanan YAŞAR KISA (evli, iki çocuk sahibi, 30 yaşında) hakkında açılmış davanın ilk duruşması Bodrum 6. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki gerçekleşti.

Sanık, soruşturma aşamasında olduğu gibi, mahkeme huzurunda verdiği çelişkili ifadeler doğrultusunda kaçırdığı ve alıkoymaya çalıştığı 15 yaşında olan çocuğa yönelik asılsız ithamlarla savunma yapmaya çalıştı. Sanık YAŞAR KISA aynı çocuğa karşı daha önce de gerçekleştirdiği cinsel taciz ve sarkıntılık davası sonucunda ceza almış, kısa bir süre cezaevinde kalmış ve cezaevinden çıkar çıkmaz çocuğu kaçırmaya yeltenmiştir.

Çocuğa atmış olduğu tehdit mesajlarına ve tüm bulgulara rağmen heyeti çelişkili savunmaları ile masumiyetine inandırmaya çalışmıştır. Oysa sanık çocuğa yönelik; "al işte daha önce de şikayetçi oldun, ceza verdiler de ne oldu, beni engelleyemediler!" şeklinde beyanda bulunarak ısrarla çocuğa ve ailesine zarar vereceğine dair tehditler ile tacizini sürdürmekte.
Sanık YAŞAR KISA'nın hiç bir adli ve hukuki süreçle etkin bir şekilde durdurulmamış olması nedeniyle, çocuk ve ailesi il değişikliği yaparak kızlarını ve kendilerini sanıktan gelecek saldırı ve tehditlerden korumak zorunda bırakılmıştır.

Yasaların, 30 yaşında evli ve iki çocuklu erkeklere istedikleri kız çocuklarını kaçırma ve alıkoyma hakkı tanımamasına rağmen uygulanmıyor olması ve daha önce de aynı çocuğa karşı cinsel istismar ve tacizden ceza almış sanığın aynı kız çocuğuna yönelik saldırı ve şiddetini görmezden gelmesi bizler için kabul edilebilir değil.
Daha önce ceza almış ve tedbir kararlarına da uymamasına rağmen davaya katılan avukatların tutuklama talebi reddedilirken, yargılanan sanık hakkında talep olunan elektronik kelepçenin takılması kararına ilişkin Bodrum Aile Mahkemesi'nin karar verilmesine yönelik ara karar oluşturulmuştur.

Oysa elektronik kelepçe kararı; ŞÖNİM, kolluk, şiddet mağduru ya da Cumhuriyet savcısı tarafından en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer aile mahkemesi hâkiminden talep edilerek uygulanabilecekken, duruşmada bulunan Cumhuriyet Savcısı tarafından herhangi bir talepte bulunulmadı.
Savcıların, Ceza Mahkemelerindeki görevleri, mütalaada bulunmaktan öte, yargılamada etkin bir şekilde mağdurların ya da kamunun haklarını savunmaktır, dolayısıyla birden fazla kez çocuğa karşı suç işleyen sanığı durdurmanın yöntemleri talep dahi olmaksızın re-sen gözetilmeli ve sağlanmalıdır.
Yargılama süreleri, suçtan zarar gören çocuk ve kadınların soruşturma aşamasında yaşadıkları bürokratik eziyetin yanı sıra, salt failin haklarına odaklı yönteme itiraz ediyoruz!
Mahkemelerde cinsiyetçi basmakalıp yargılara itiraz ediyoruz!
Yargılamada, çocuğa karşı işlenmiş birden fazla kez işlenen suçu görmezden gelen, bu yönde yasal çerçevede oluşturulan usule ve yasal düzenlemelere uymayan yöntem ve uygulamalara itiraz ediyoruz!

Davaya taraf olan kadınlar olarak, hiçbir çocuğun hayatına yetişkin erkekler tarafından el konulmasına ve buna alan açan cinsiyetçi yargılamaya izin vermeyeceğiz, bunun için sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

Duruşma, 2 Kasım 2021 tarihine ertelendi.






Yorumlar