#ŞerifeDemirİçinAdalet - 1. Duruşmanın ardından...

 

Bugün Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir kadın kendisinin ve çocuklarının nasıl hayatta kalabildiklerinin ve hala yaşıyor olduklarına dair savunmasını yaptı.

16 yaşında, Vedat Demir tarafından tecavüze maruz kalan Şerife Demir, mahkemenin onayı ve babasının imza vermesiyle evlendirilmiş bir kadın olarak tam 21 yıl şiddetin her türüne maruz kaldı. Mahkemede, katılan vekili “neden şikâyet etmedin” diye sorabildi, ayrıca “çocukların da dahil olduğu bir plan çerçevesinde Vedat Demir'in öldürülmesi yönünde” Şerife Demir’i suçlayabildi.

Savcılık da, iddianameyi kasten öldürme suçunu haksız tahrik olarak düzenlemiş olup, Şerife’nin ve çocuklarının maruz kaldığı 21 yıllık şiddet öyküsünü bir kalemde silmiş oldu.

Suçlamaların, şiddete maruz kalsa da, şiddet uygulamak zorunda olsa da daima kadına yöneltiliyor olması, yabancı olmadığımız fakat asla kabul etmediğimiz cinsiyetçi ve kadın düşmanı yöntem ve politikadır.

Bugün Şerife hakkında kovuşturma yapan yargı, Şerife’nin 16 yaşında, yani yasalar karşısında hala çocukken!, yaşadığı cinsel saldırıyı yok sayarak, evlilikle aklamıştır, cinsel saldırıyı MEŞRU görmüştür. Oysa o tarihte yargının yapması gereken cinsel saldırı suçunu cezalandırması, suça maruz kalan çocuğun da bu suç sonucu hayatını şiddetten uzak yeniden inşa etmesini sağlaması idi.

Ne yazık ki, bugün aynı yargı, Şerife’nin ölmemek için öldürmek zorunda kalmış olmasını yargılamaktan çekinmemektedir.

Şiddeti başlatan ve gerek çocukları gerekse Şerife’yi öldürme kasti ile bıçağı almak için hamle yapan Vedat Demir idi. Bu ölümcül saldırıyı durduran ve kendisiyle birlikte 3 çocuğunun hayatta kalmasını sağlayan Şerife Demir meşru müdafaada bulunmuştur. Şerife Demir için bu bağlamda meşru müdafaada savunma sınırının aşılmasının mazur görülebilecek korku nedeniyle cezalandırılmasına yer olmadığına dair karar adil bir karar olacaktır. Soruşturma sürecinde ve mahkemede avukatlarımız Av. Funda Ekin, Av. Evrim İnan, Av. Meltem Anayaroğlu ve Av. Meltem Salman bu yönde talep ve savunmalarda bulunarak Şerife Demir’in haklı yaşam mücadelesini desteklediler.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği olarak Şerife Demir için gerçek adaletin uygulanması talebi ile meşru müdafaa hükümleri gereği beraat kararı verilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

10.06.2021 Bodrum Kadın Dayanışma Derneği




#ŞerifeDemirİçinAdalet
#HayattaKalmakİçinSavunmaSuçDeğildir #MeşruMüdafaadır #ErkekAdaletDeğilGerçekAdalet #ŞerifeDemirSerbestBırakılsın 

#İstanbulSözleşmesiBizim #Vazgeçmiyoruz

Yorumlar