17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi Karşıtı Günü Kutlu Olsun!

 Nefrete İnat, Yaşasın Hayat!

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü tarafından eşcinselliğin akıl hastalıkları listesinden çıkarılışının yıl dönümü olan 17 Mayıs, 1990'dan itibaren her yıl Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor.
Homofobi ve transfobi, genel olarak, eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik gibi farklı cinsel yönelimleri veya cinsel kimlikleri bulunan bireylere yönelik "ayrımcı, tutumlar veya davranışlar" olarak tanımlanıyor.
Homofobi ile mücadele birçok ülkede resmî olarak kabul görüp, evrensel bir değer haline gelse de, homofobinin zihniyetlerden çıkarılması o kadar kolay olmuyor.
Uzun zamandır iktidar tüm lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks etkinliklerine yasaklarla, LGBTİ+ örgütlerine baskılarla şiddeti normalleştirmiş ve özellikle son günlerde LGBTİ+ bireylere yapılan damgalama, ayrımcılık ve saldırgan söylemler LGBTİ+ bireyleri hedef haline getirmiştir. Bu söylem ve yasaklamaların tesadüfi olmadığı sonrasında gelen uygulamayla anlaşılmıştır.
İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesini ilk imzalayan, cinsel yönelimi tanıyan bir ülke olmasına rağmen, tek adam rejimi, tek adamın kararıyla bir gecede anayasa ve hukuk kurallarını hiçe sayarak sözleşmeden çekildiğini açıklamış ve zaten körüklenen nefret ortamında homofobik, transfobik şiddetin ve cezasızlığın önünü açmış, faillere cesaret vermiştir. İstanbul Sözleşmesi Bizim. Vazgeçmiyoruz!
LGBTİ+ların merkezi yönetimin yanı sıra yerel yönetimler nezdinde de çıkarları gözetilmemektedir. Maruz kalınan ayrımcılığın sosyal ve psikolojik çıktıları olduğu kadar (sosyal stigma, toplumdan dışlanma, sözlü ve fiziksel tacize maruz kalma), bu durumun maddi ve fiziksel sonuçları da bulunmaktadır(eğitim hakkına erişimin kısıtlanması, iş hayatında yaşanan ayrımcılık, sağlık hizmetlerine erişimdeki engeller, vb.).
Bu durumun değiştirilmesi ancak mevcut uygulama ve politikaların dönüştürülmesiyle mümkündür. Bu kapsamda yerel yönetimlerin LGBTİ+ bireylere yönelik farkındalık ve bilinirlik çalışmaları yürütmeleri ve vermekte oldukları mevcut hizmetleri LGBTİ+ bireylerin erişimine açık hale getirmeleri ve aynı zamanda LGBTİ+ların talep ve ihtiyaçlarına yönelik yeni hizmet üretmeleri gerekmekte ve beklenmektedir.
LGBTİ + lara yönelik yapılan, damgalama, ayrımcılık, ve saldırgan söylemler bu bireyleri hedef haline getirmektedir. Cinsiyet kimliğinin ve cinsel yönelimin bir hastalık olduğu söylemi gerçeğe aykırıdır ve kabul edilemez.
İnsan hakları, eşitlik, özgürlük hepimizin. Cinsiyet kimlikleri, cinsel yönelimleri fark etmeksizin onurlu ve korkmadan yaşamayı hak ediyoruz.
Homofobi ve Transfobi Herkesin Meselesi!
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİM.
VAZGEÇMİYORUZ!
LGBTİ+HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR!
17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi Karşıtı Günü kutlu olsun!
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği

Yorumlar