#KadınlarHayırDiyor

#KadınlarHayırDiyor

Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadınların kazanılmış haklarına olan saldırıların hız kesmediği hatta artarak devam ettiği bu dönemde, kadın örgütleri ve tüm sivil alan şimdi de sivil toplumu tamamen susturmayı ve ortadan kaldırmayı hedef alan topyekün bir saldırı ile karşı karşıya.

Sivil alanı ve sivil toplum örgütlerini hedef tahtasına alan, Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinin ilgili maddelerinin ihlali niteliğindeki “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” derhal geri çekilmelidir.

Kanun teklifi örgütlenme ve ifade özgürlüğüne açık saldırıdır. Demokratik, çoğulcu ve katılımcı bir toplum için sivil alanın güçlendirilip desteklenmesi gerekirken denetim yoluyla baskı altına alınması kabul edilemez.

Yardım Toplama ve Dernekler Kanunları için teklif edilen değişiklikler, pek çok başka sivil toplum örgütü gibi kadın örgütlerinin de finansal açından ayakta kalmalarını sağlayan fon bulmak, yardım ve bağış toplamak gibi faaliyetler açısından ciddi bir tehdit oluşturacaktır. Kadın örgütlerini her an kapatılma ya da kayyum atanma riski ile de karşı karşıya bırakmaktadır.

Teklifin kendisi sivil toplumu esastan hedef almakla beraber, kadınlarla dayanışma gösteren ve şiddetten uzaklaşmaları için mücadele eden örgütler açısından sonuçları kadınların destek alamayarak daha da yalnızlaştırılması olacaktır. Bu teklifin yasalaşması halinde kadın örgütlerinin kapılarına keyfi bir şekilde kilit vurulması, kadınların bu örgütlere erişimlerinin engellenmesi ve kadın düşmanı politikalara karşı seslerin kısılmaya çalışılması gibi endişe verici sonuçlar bizleri beklemektedir. Feminist dayanışmadan aldığımız güçle sivil alanda yürüttüğümüz çalışmalarımızı ısrarla sürdürmeye ve dayanışma kanallarımızın kazanımlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sivil alanı ortadan kaldırmaya, örgütlenme ve ifade özgürlüğünü yok etmeye yönelik her türlü adımın karşısındayız.









Yorumlar