25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Basın Açıklaması!

 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Basın Açıklaması

Mirabel kızkardeşlerin önce tecavüz edilip ardından öldürülmesi ile sonuçlanan süreç her yıl 25 Kasım'da uluslararası kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü olarak, kadınların erkek şiddetine olan itirazın dile getirilmesinin ifadesine dönüştü. Kadınlar kendi yaşadıkları şiddete karşı direnç göstermekle kalmıyor buna karşı hak arama mücadelesi de veriyor. Yasalarda kazanılmış ve suç kapsamında tanımlanmış şiddet uygulayıcısı erkek olduğunda münferit yada aile içi mesele olarak değerlendirilmek suretiyle yasalar uygulanmaz hale getiriliyor. Yasaların cinsiyetçi değerleri baz alınarak yorumlanması üzerinden yapılan yargılamalar da erkek şiddetini durdurmaya yönelik bir yargılama ya denk düşmüyor.

Böylece gerek toplumun, gerekse yargının el birliği ile işlenen suç, meşru kılınarak, failler cezasızlık ile ödüllendiriliyor, teşvik ediliyor.

Kadınlar kendilerine dayatılan şiddet sarmalında oluşturulmuş hayatları kabul etmemek üzerinden itiraz etmeye devam ediyorlar ve edecekler. Yaşamlarımıza sahip çıkmak, şiddeti meşrulaştıran yada makulleştiren yaklaşımlara karşı mücadele etmek ile mümkündür. İstanbul sözleşmesi, kadına yönelik şiddete karşı taraf olmak demektir. Devlet, bu sorumluluğu ve yükümlülükleri devredemez. Kadına yönelik şiddeti bertaraf etmek, bu politik duruşu hayata geçirmekle gerçekleşecektir. Şiddet nereden gelirse gelsin suç kapsamındadır,dolayısıyla erkek şiddetine karşı mücadele kişisel tercihlerle açıklanamaz. Kadınlar, bu şiddeti verdikleri mücadelerle savunulamaz bir politik alana taşıdılar ve sonlandırma mücadelesinde de kararlılıkla duracaklar.

Bodrum, 25.11.2020
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği
Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi

Eylemin videosunu izlemek için tıkla...












Yorumlar