-bodrum kadın dayanışma derneği eylemine yapılan erkek saldırısı-

6 Ocak 2020 tarihinde Bodrum Kadın Dayanışma Derneği “çocuk istismarının affı olmaz” başlığı altında Bodrum’da yaşayan tüm kadınlara yönelik eylem çağrısında bulundu.
Kamuoyunun da bildiği üzere, BKD ve feminist örgütlerin eylemleri kadınlara mahsus eylemlerdir. Yeni bir uygulama olmamakla birlikte beş yüzyıllık bir geçmişe sahip politik bir duruştur.
BKD’nin yaptığı çağrıda AKP’nin çıkartmayı hedeflediği yeni yasa teklifine olan itiraz açıkça ifade edildi. “Çocuk istismarının affı olmaz” eylemi Kadın STK ve örgütlerinin ortak eylemi olarak tıpkı 2016 yılında olduğu gibi tüm Türkiye'de yapılacaktı ve dün 41 üzerinde ilde yapıldı.
Bu eylemlere konu olan yasa teklifi ise, “kız çocuklarına yönelik tecavüz suçunun evlilik yoluyla suç kapsamı dışına alınması -(tecavüz eden erkekle evlendirilme)-“.
Tecavüz suçunu gerçekleştiren erkek, kız çocuğundan 15 yaş büyük olma kriterinin getirilmesiyle, cinsel şiddet eylemini erkekler lehine ve kız çocuklarına el koyma biçimine doğru dönüştürülmesine duyulan tepki ve itirazın alana taşınmasıydı.
BKD tam da bu itirazı dile getirmek için alana çıktı. Çıkarılmak istenen yasa, kadınların ve kız çocuklarının hayatına yönelikti, bu nedenle de eylem yapma kararı alarak sokağa çıkan Bodrum Kadın Dayanışma Derneği idi. Alana gelen kadınlar da bu yasa teklifine itiraz etmek için buluştular.
Alanda basın mensubu ve birkaç erkek de vardı. Her zaman olduğu gibi erkeklerin arka sırada eyleme destek vermek suretiyle yer alması istendi.
Tam da bu sırada alanda basın mensubu olarak bilinen ve o anda canlı yayın yapan Fatih Bozoğlu, basın mensubu kimliğini devre dışı bırakıp, eylemi sabote etmek sureti ile alana müdahale etmeye çalıştı.
Bizler Fatih Bozoğlu'nun erkek olan kimliği ile neler yapabildiğini, bununla birlikte neler yapabileceğini, kadınları nasıl hedef aldığını, hedef almakla kalmayıp nasıl aşağılama ve hakaret dili kullanarak alanda bulunan kadınları tehdit ettiğini gördük.
Alanda bulunan kadınları “manyak bunlar” ve “faşist” olmakla suçlayan, bununla da yetinmeyip “öyleyse haber yapmayacağım” şeklinde ifade eden Fatih Bozoğlu, bir erkek olarak şiddeti uygulama becerilerini ve alışkanlığını alanda bulunan kadınlara uygulamaya yeltenerek, şiddet kullanan tecavüz eden erkeklerin yanında yer almayı kendine uygun bulmuştur.
Kadına yönelik erkek şiddetinin en sert yaşandığı çocuk tecavüz suçlarını ortadan kaldırmaya yönelik politikaları protesto etmek isteyen Kadınlara, hem sözlü hem de fiziksel şiddet uygulamaya çalıştığı ve bu doğrultuda provoke etme istediği alanda bulunan Kadınlar tarafından hem önlenmiş hem de durdurulmuştur.
Fatih Bozoğlu basın kartını Kadınlara yönelik şiddet uygulamakta araçsallaştırarak Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’ni ve onun ürettiği politikalarını hedef göstermek sureti ile durdurabileceğini düşünmüş olmalı.
Fatih Bozoğlu BKD politikalarını durduramaz!
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği erkek şiddetine, erkek tecavüzüne, kadınları katleden erkeklere karşı ve eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı politika üreten söz söyleyen ve direnen Kadınlardan oluşmaktadır.
Fatih Bozoğlu'nun kullandığı yöntem, hepimizin bildiği erkek şiddetidir, had bildirmeye kalkışmaktır. Basın mensuplarının haber yapma ya da yapmama “özgürlüğü” olduğu doğrudur. Basın mensuplarının HER HANGİ BİR POLİTİK EYLEME istinaden, basın kimliklerini unutup/kenara bırakıp, eylemin biçimi ve yöntemini BELİRLEME HAKKI BULUNMAMAKTADIR.
Fatih Bozoğlu’nun kullanmış olduğu yöntem Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nin mücadele ettiği erkek şiddetinin ta kendisidir.
Kısacası, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği tüzüğünde de belirttiği gibi patriarkaya (erkek egemen) karşı mücadele etmeye devam edecektir.


Yorumlar