bkd tarih yazıyor! “toplumsal cinsiyet eşitlik birimi faaliyetlerinin yürütülmesi” protokolü imzalandı!


25 Kasım 2019 - Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü; bu tarih artık hem Bodrum kadınları hem de Bodrum Kadın Dayanışma Derneği açısından tarihi bir dönüm noktası olacak şekilde kadın tarihine geçti.

2010 yılında 8 erkeğin (tecavüzü planlayan şahıs, saldırı mağduru kadının erkek arkadaşı idi!) bir kadına yönelik cinsel saldırının 4 yıl boyunca davasının açılması için mücadele eden 3-4 kadının kurduğu Bodrum kadın grubu TARAFIZ, sözü ile bir dayanışma ağı başlattı.

Bu mücadelenin tarafı olan kadınlarla başlayan süreç 2012'de Bodrum Kadın Dayanışma derneğine dönüştü.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, kadınlar açısından var olan tüm sessizlikleri bozarak ses çıkartmaya, tüm gölgeleri kaldırarak sır olan kadın ayrımcılığını görünür kılmaya, kadına yönelik erkek şiddetinin aslında nasıl sistematik şekilde var olduğuna, sözde modern ve eğitimli kentin nasıl eşitsizlik ürettiğinin politikasını kadınlarla bir araya gelerek, feminist söze dönüştürdü. Oluşturduğu politikalarla birlikte, kadına yönelik ayrımcılığa, erkek şiddetine, karar mekanizmalarının içinde yer alamamasına karşı feminist eylemliliğini de üretti.

BKD’nin Bodrum Belediyesi ile imzalamış olduğu “Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Birimi Faaliyetlerinin Yürütülmesi” protokolü tam da bu sürecin ve bu mücadelenin ifadesi. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği 2012’de politik duruşunu şu ifadelerle tanımlayarak yola çıkmıştı; hayatın her alanında, her biriminde kadın politikalarını yaygınlaştırma, ayrımcılığın tespiti ve önlenmesi, kadın karşıtı politikaların teşhiri, siyasal yapılanmalardaki eşit temsiliyet ilkesinin uygulanması, her türlü militarist yapılanmanın sorgulaması BKD'nin öncelediği ilklerdir.

Kadınların kendi kaderlerini belirleme haklarını devralmadan, yaşadıkları hayatı değiştiremeyecekleri bilinen bir gerçektir. İşte BKD tam da bunun için var olmuş bir dernektir.

BKD'nin bugün atmış olduğu imza, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, eşitsizliğe ve tabii ki erkek şiddetine karşı, “başka bir yaşam mümkün” demenin hayata uygulanış süreci olacak.

 #BKDTarihYazıyor
#YaşasınFeministMücadelemiz 
#YaşasınKadınDayanışması  
#ŞimdiKadınlarınZamanı 
#BKDHeryerde  
#25Kasım 
#25Kasım2019 
#25KasımKadınaYönelikŞiddeteKarşıUluslararasıMücadeleGünü

Yorumlar